شیرین 120 سال زندگی کن

برای انتخاب بهترین دستگاه تست قند به چه نکاتی توجه کنیم؟

چگونه بهترین دستگاه تست قند خون را انتخاب کنیم؟ مقایسه انواع دستگاه‌ها، بررسی استانداردها، دقت دستگاه تست قند خون و ویژگی‌های مهم برای مدیریت بهتر دیابت.

راهنمای انتخاب بهترین دستگاه تست قند خون

انتخاب بهترین دستگاه تست قند خون که دقت بالا و امکانات مناسبی دارد، یعنی سرمایه‌گذاری بر سلامت، افزایش کیفیت زندگی، تصمیم‌گیری صحیح درباره ورزش و فعالیت بدنی، تنظیم برنامه غذایی و انسولین، و همچنین مدیریت صحیح قند خون. بنابراین، لازم است پیش از خرید دستگاه تست قند، با ویژگی‌های مهم آن آشنا شوید.

کدام دستگاه تست قند خون معتبر است؟

داشتن هولوگرام، شماره مجوز وزارت بهداشت و تأییدیه آزمایشگاه مرجع سلامت نشان‌دهندۀ اصالت دستگاه تست قند خون و ورود آن از مجاری قانونی است.

آیا این دستگاه تست قند خون استاندارد است؟

برای کاهش احتمال خطا و افزایش دقت دستگاه تست قند خون، از بهترین دستگاه تست قند خون دارای استاندارد ISO 15197:2015 یا ISO 15197:2013 استفاده کنید. این استاندارد دقت بالای دستگاه را تأیید می‌کند.

گلوکومتر با چه روشی قند خون را اندازه‌گیری می‌کند؟

دستگاه‌های تست قند یا از روش فتومتری یا از روش الکتروشیمیایی قند را اندازه‌گیری می‌کنند.
فتومتری (نور‌سنجی): در این روش از واکنش قند خون با آنزیم، یک مادۀ رنگی تولید می‌شود که با تابش نور داخل منبع دستگاه به آن و میزان جذب نور، قند اندازه‌گیری می‌شود. نکتۀ مهم در دستگاه‌های فتومتری تمیز بودن دستگاه تست است. در صورت کثیف بودن دستگاه، احتمال گزارش نادرست قند وجود دارد.
الکتروشیمیایی: در این روش مقدار الکترون تولید‌ شده در اثر واکنش قند با آنزیم، سطح قند خون را نشان می‌دهد.

کدام آنزیم‌ها برای اندازه‌گیری قند خون مناسب‌تر هستند؟

شناسایی آنزیم استفاده‌شده در نوار تست قند بسیار مهم است. در نوار‌های تست ‌قند از آنزیم گلوکزاکسیداز یا گلوکز دهیدروژناز استفاده می‌‌شود.
آنزیم گلوکزاکسیداز (GOD): فقط با گلوکز واکنش نشان می‌دهد و عملکرد آن با میزان اکسیژن خون در ارتباط است. پس برای افرادی که سطح اکسیژن خون پایین دارند توصیه نمی‌شود. در این دستگاه‌ها نمی‌توان از خون وریدی استفاده کرد و خون‌گیری باید از سر انگشتان (خون مویرگی) انجام شود.
آنزیم گلوکز دهیدروژناز(GDH-PQQ) : علاوه‌بر گلوکز با سایر قندها مانند مالتوز، گزیلوز و گالاکتوز هم واکنش می‌دهد. وجود این قندها در بعضی ترکیبات دارویی و خوراکی می‌تواند قند را به‌صورت کاذب بالاتر نشان دهد و باعث تصمیم‌گیری‌های اشتباه شود. بیماران دیالیزی به دلیل وجود قند مالتوز در خونشان نمی‌توانند از این نوارهای تست قند استفاده کنند. از سال ۲۰۰۸ ادارۀ غذا و داروی امریکا(FDA) ، استفاده از نوار تست قند با آنزیم GDH-PQQ را در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی دنیا ممنوع کرده است.
آنزیم گلوکز دهیدروژناز (GDH-FAD): این آنزیم با اکسیژن تداخل ندارد و توانایی افتراق گلوکز از بقیۀ قندهای مشابه مثل گالاکتوز و مالتوز را دارد؛ بنابراین برای افرادی که دیالیز می‌شوند هم مناسب است. همچنین برای اندازه‌گیری قند با این آنزیم می‌توان از خون مویرگی (سرانگشتان دست و مناطق جایگزین AST)، وریدی و شریانی استفاده کرد.

اتوکدینگ یا نوکدینگ به چه معناست؟

دستگاه‌های تست قند خون در سه گروه دسته‌بندی می‌شوند:
کدگذاری دستی: در این مدل‌ها کاربر باید قبل از استفاده، کد درج شده روی بسته‌بندی نوار تست قند را به‌صورت دستی در دستگاه وارد کند. وارد نکردن صحیح این کد ممکن است باعث نمایش نتایج نادرست شود.
اتوکدینگ (Auto-Coding): این ویژگی باعث می‌شود دستگاه به‌طور خودکار کد نوار تست را شناسایی کند و نیازی به وارد کردن دستی کد نداشته باشد. این فناوری میزان خطاهای انسانی را کاهش می‌دهد و دقت دستگاه تست قند خون را افزایش می‌دهد.
بدون نیاز به کدگذاری (No-Coding): در این مدل‌ها، نوارهای تست از ابتدا به گونه‌ای طراحی شده‌اند که نیازی به تنظیم کد ندارند و مستقیماً قابل استفاده هستند. دستگاه‌های دارای این قابلیت، ساده‌تر و کم‌خطاتر هستند.

دستگاه چه میزان خون نیاز دارد؟

مقدار خون موردنیاز بهترین دستگاه تست قند خون بین ۰.۳ تا ۳ میکرولیتر است. هرچه دستگاه‌ به خون کمتری نیاز داشته باشد، درد کمتری ایجاد می‌کند.

دستگاه سیستم کنترل حجم خون دارد؟

سیستم کنترل حجم خون (BVC) باعث می‌شود درصورت ناکافی بودن خون، دستگاه تست قند خون خطا نمایش دهد. در این صورت برای اندازه‌گیری قند خون باید از نوار تست جدید استفاده کنید. بعضی مدل‌ها دارای قابلیت فرصت دوباره (Second Chance) هستند که تا چند ثانیه بعد فرصت اضافه کردن خون را می‌دهند و باعث افزایش دقت دستگاه تست قند خون می‌شوند. در دستگاه‌های که فاقد سیستم کنترل حجم خون یا شانس دوباره هستند احتمال خطا در گزارش قند خون بیشتر است.

آیا سرعت اندازه‌گیری قند مهم است؟

دستگاه‌های مختلف با سرعت‌های متفاوتی قند خون را اندازه می‌گیرند. این زمان از ۵ تا ۶۰ ثانیه متفاوت است. هرچه این زمان کوتاه‌تر باشد، مدیریت قند خون سریع‌تر انجام می‌شود.

آیا دستگاه امکان گرفتن نمونه از قسمت‌های دیگر بدن غیراز انگشت را دارد؟

بعضی از بهترین دستگاه‌های تست قند خون امکان گرفتن نمونه از نقاطی به‌جز نوک انگشتان (AST) مانند کف دست یا بازو را دارند. برای استفاده از این ویژگی باید با مطالعه بروشور دستگاه از وجود چنین امکانی مطمئن شوید.

بهترین دستگاه تست قند چه امکاناتی دارد؟

  •  محاسبۀ میانگین قند: بعضی از دستگاه‌های قند خون دارای امکان محاسبه میانگین قند به شکل هفتگی، دوهفته‌ای یا ماهانه هستند. تخمین میانگین قند (eAG) با میانگین قند سه‌ماهه (A1C) متفاوت است. میانگین قند خون گزارش‌شده توسط دستگاه بر اساس تعداد دفعات تست قند است.
  • نمایش نمودار قندها، ثبت غذا یا میزان انسولین
  • اتصال به اپلیکیشن‌های مدیریت دیابت
  • به اشتراک‌گذاری داده‌ها با پزشک معالج یا افراد خانواده
  • اعلام صوتی عدد تست قند

در انتخاب دستگاه تست قند به چه نکات دیگری توجه کنیم؟

  • واحد نمایش قند خون: بعضی دستگاه‌ها قند را به میلی‌مول بر لیتر (mmol/ l) و بعضی دیگر به میلی‌گرم بر دسی‌لیتر (mg/dl) نشان می‌دهند. بهتر است واحد دستگاهتان واحد رایج باشد
  • محدودۀ قندی که دستگاه می‌تواند اندازه بگیرد: گاهی اوقات علائمی مانند “LO” یا “HI” روی مانیتور نمایش داده می‌شود. این نشان‌دهندۀ این است که قند خون شما خارج از محدودۀ اندازه‌گیری دستگاه است. هرچه این محدوده بیشتر باشد دقت دستگاه تست قند خون بیشتر است
  • کدهای خطای دستگاه: با کدهایی که ممکن است روی مانیتور دیده شود و بیانگر اشکال در نحوۀ استفاده یا کار دستگاه است، آشنا شوید
  • نیاز داشتن یا نداشتن به تمیز کردن و ضدعفونی منظم
  • نیاز به کنترل کیفیت: بعضی دستگاه‌ها نیاز دارند گاهی با محلول کنترل آزمایش شوند تا از درستی کار آن مطمئن شوید
  • گارانتی و خدمات پس‌از فروش: هنگام تهیۀ دستگاه به نام شرکت واردکننده، تولیدکننده و مراکز خدمات پس‌از فروش توجه کنید. وجود مراکز خدمات می‌تواند درزمینۀ تهیه دستگاه مناسب و یا تأمین لوازم جانبی دستگاه قند خون کمک‌کننده باشد.
  • بررسی امکانات بیشتر دستگاه

برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ گزارش‌ها و نمودارهای دستگاه تست قند، تفسیر آن‌ها و کنترل بهتر قندتان، می‌توانید در کلاس‌های آموزشی گابریک شرکت کنید.

قیمت دستگاه قند خون چگونه است؟

قیمت دستگاه تست قند، عامل مهمی برای تصمیم‌گیری در خرید آن است. مسلماً دستگاه‌هایی که بر اساس تکنولوژی روز دنیا هستند و دقت و امکانات بیشتری دارند، قیمت بالاتری هم دارند. انتخاب بهترین دستگاه تست قند خون که دقت بالا و امکانات مناسبی دارد، به‌نوعی سرمایه‌گذاری بر سلامت است و باعث افزایش کیفیت زندگی، تصمیم‌گیری صحیح دربارۀ ورزش و فعالیت بدنی، تنظیم برنامه غذایی و انسولین و همچنین مدیریت صحیح قند خون می‌شود. بنابراین، لازم است پیش از خرید دستگاه تست قند، با ویژگی‌های مهم آن آشنا شوید.

کدام دستگاه را بخرم؟

انتخاب بهترین دستگاه تست قند خون مستلزم بررسی دقیق ویژگی‌ها، استانداردها و امکانات آن است. دستگاهی که دقت بالایی داشته باشد، خون کمتری نیاز داشته باشد و قابلیت‌هایی مانند اتوکدینگ یا ارتباط با اپلیکیشن‌های مدیریت قند خون را ارائه دهد، می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی در کنترل و مدیریت دیابت داشته باشد.
همچنین، توجه به خدمات پس از فروش، هزینه نوارهای تست و قابلیت‌های خاص مانند امکان نمونه‌گیری از نقاط جایگزین (AST) از دیگر عواملی است که باید هنگام خرید دستگاه تست قند مدنظر قرار دهید.
به یاد داشته باشید: یک دستگاه تست قند خون خوب می‌تواند به شما در تصمیم‌گیری‌های روزمره مانند تنظیم دوز انسولین، انتخاب غذا و برنامه‌ریزی برای فعالیت بدنی کمک کند. بنابراین، قبل از خرید، مشخص کنید که کدام ویژگی‌ها برای نیازهای شما ضروری هستند و با آگاهی کامل اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *