

همراه هم آیندهای خواهیم ساخت که در آن دیابت برای هیچکس تهدید و نگرانی نباشد، بلکه فرصتی برای حرکت در مسیر سلامت و رشد انسان باشد
داستان ما
دیابت یکی از شایعترین بیماریهای جهان است و سالانه افراد بسیاری بهدلیل عوارض آن آسیب میبینند. این در حالی است که زندگی سالم و بیعارضه با دیابت بهآسانی دستیافتنی است؛ زیرا نیمی از کنترل دیابت به خودمراقبتی فرد بستگی دارد و بیرون از توان هر پزشک یا دارویی است. بااینهمه، بدون آموزش دقیق، افراد نمیتوانند سهم خود را در مدیریت دیابت ایفا کنند. نقش پزشک و دیگر اعضای کادر درمان روشن است؛ اما آموزش مدیریت دیابت آنقدر گسترده است که در ویزیت کوتاه مطب نمیگنجد.
در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، گروهی از جوانان خلاقِ مبتلا به دیابت برای یافتن حلقۀ گمشدهٔ آموزش در مدیریت دیابت، انجمن گابریک را بنیان گذاشتند. نام گابریک وام گرفته از نام رودخانهای در استان هرمزگان است؛ چراکه در باور ما رودخانه نمادی از پویایی و زندگی بخش بودن است، ما نیز در تلاشیم تا زندگی پس از دیابت نیز همچون رودی خروشان و پویا جریان داشته باشد.
این انجمن نخست در چارچوبی ساده و آموزشمحور پا گرفت و کمکم مأموریتهای تازهای برای پشتیبانی از جامعۀ مبتلا به دیابت بر عهده گرفت. روند رشد گابریک چنان پیش رفت که در سال ۱۳۹۶ خورشیدی به عضویت فدراسیون بینالمللی دیابت درآمد.

ماموریت ها
برای رسیدن به چشمانداز گابریک، پنج مأموریت اصلی نقشهٔ راه ما را شکل میدهد:
- مشاوره و آموزش خودمراقبتی دیابت
- خدمات حمایتی و مددکاری
- اطلاعرسانی همگانی و آموزش پیشگیری از دیابت
- آموزش جامعۀ پزشکی و پیراپزشکی
- مدافعهگری و دفاع از حقوق مبتلایان به دیابت
۱. مشاوره و آموزش دیابت
از آغاز تاکنون مهمترین هدف گابریک بوده است. آموزشها در ابتدا بهصورت کلاسهای حضوری پراکنده برگزار میشد؛ اما با نوآفرینیهای پیدرپی، امروز تمامی خدمات مشاوره و آموزش بهصورت آنلاین در «مدرسۀ دیابت گابریک» ارائه میشود تا همۀ مبتلایان به دیابت در سراسر ایران به آن دسترسی داشته باشند. این نوآوری با ایدۀ «مدرسۀ مجازی دیابت» همچنان در پی دگرگون کردن دوبارۀ آموزش دیابت در کشور است.
۲. خدمات حمایتی و مددکاری
دانش بدون دارو و تجهیزات راه به جایی نمیبرد. گابریک دریافت که بعضی از مبتلایان توانِ تأمین هزینههای دارو و تجهیزات را ندارند؛ بنابراین با راهاندازی «واحد مددکاری»، افراد واجدِ شرایط را زیر پوشش برده است. این افراد در بازههای زمانی منظم دارو، تجهیزات مدیریت دیابت و کمکهای معیشتی دریافت میکنند.
۳. اطلاعرسانی و آموزش پیشگیری
دیابت هرچند فراگیر است، میتوان با رعایت شیوههای زندگی سالم خطر بروز آن را کاهش داد. گابریک با همکاری شرکتها، سازمانها و مهمتر از همه وزارت بهداشت، فعالیتهای گستردهای برای پیشگیری اجرا کرده است؛ از دورههای آموزشی کارکنان شرکتها گرفته تا طرحهای «۱۰ شهر» و «۷۵ شهر» در مناطق کمبرخوردار، تا آگاهی لازم بهگونهای یکسان در سراسر ایران گسترش یابد.
۴. آموزش جامعۀ پزشکی و پیراپزشکی
نیمی از مدیریت دیابت به کمک کادر درمان انجام میشود. گابریک با برگزاری رویدادهایی مانند «دیابت: رویکرد کاربردی» و کارگاههای تخصصی، سالهاست به آموزش پزشکان و پیراپزشکان میپردازد. در ۱۴۰۰ با افتتاح «آکادمی مجازی دیابت»، این فرصت را فراهم کرد که درمانگران از هر نقطۀ ایران دانش مورد نیاز برای یاری بیمارانشان را بیابند. امروز میتوانیم گابریک را جامعترین منبع آموزش مدیریت دیابت برای کادر درمان بدانیم.
۵. مدافعهگری و دفاع از حقوق مبتلایان
دسترسی آسان و مقرونبهصرفه به دارو و تجهیزات، تنها با سیاستگذاری درست امکانپذیر است. گابریک برای رساندن صدای جامعۀ مبتلا به دیابت به سیاستگذاران، «کارگروه مدافعهگری» را تشکیل داد. این کمیته در چهارچوب قانون، سالهاست پیگیر مطالبات اساسی بیماران است و در بهبود شرایط گامهای مؤثری برداشته؛ هرچند تا رسیدن به جامعهٔ آرمانی هنوز راهی در پیش است.
این ماموریتها با همت پرسنل و داوطلبینی انجام میشود که بخش عمده آنها با دیابت زندگی میکنند. نیروهای گابریک در راه تحقق این ماموریتها و رسیدن به چشمانداز، به ارزشهایی مانند سلامتی، احترام، همدلی، نوآفرینی و شفافیت متعهدند. ما باور داریم که با وجود تعهد پرنسل و داوطلبین به این ارزشها، زودتر از آنچه تصور میکنیم محقق خواهد شد.