ورزش و دیابت
تأثیر ورزش بر دیابت فراتر از کنترل قند است و حتی در پیشگیری از بروز دیابت و کاهش ریسک عوارض دیابت اثرگذار است.
یکی از موضوعهایی که افراد دیابتی دربارۀ آن سوالهای زیادی میپرسند، ورزش و دیابت است. پرتکرارترین سوالاتی که پرسیده میشود اینها هستند:
- آیا ورزش برای افراد دیابتی خوب است؟
- تاثیر ورزش بر دیابت چگونه است؟
- آیا ورزش در درمان دیابت یا کاهش قند خون تأثیر دارد؟
- مناسبترین ورزش برای دیابتیها کدام است؟
ورزش و فعالیت بدنی یکی از 7 رفتار خودمراقبتی در دیابت است که نقش بسیار مؤثری در پیشگیری از دیابت و کنترل قند خون دارد. بنابراین توصیه میشود همۀ افراد دیابتی در برنامۀ روزانۀ خود به ورزش منظم و افزایش فعالیت بدنی توجه داشته باشند. فقط لازم است دربارۀ تأثیر ورزش بر قند خون، مناسبترین ورزش برای دیابتیها، بهترین زمان ورزش و اصول صحیح ورزش در دیابت اطلاعات کافی داشته باشند.
تأثیر ورزش بر دیابت
تاثیر ورزش فراتر از مدیریت دیابت و کنترل قند خون است. بهطوریکه ورزش منظم میتواند در پیشگیری از بروز پیشدیابت و دیابت نوع 2، کنترل قند خون، کاهش نیاز به داروها در افراد دیابتی (البته با نظر پزشک) و کاهش ریسک عوارض دیابت موثر باشد. از اثرات دیگر ورزش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود عملکرد انسولین: مقاومت به انسولین یکی از عواملی است که زمینه را برای بروز پیشدیابت، دیابت نوع 2، دیابت بارداری، عوارض دیابت، بیماریهای قلبیعروقی و… فراهم میکند. ورزش با اثر بر عملکرد انسولین و افزایش حساسیت به آن، میتواند ریسک ابتلا به دیابت و سایر بیماریهای مرتبط با مقاومت به انسولین را کاهش دهد و به کنترل قند خون و پیشگیری از عوارض دیابت در افراد دیابتی کمک کند.
- تنظیم فشار خون: فشار خون یکی از عواملی است که میتواند ریسک بیماریهای قلبی و عوارض دیابت را افزایش دهد. ورزش منظم نقش مهمی در پیشگیری از بالا رفتن قند خون و بهبود فشار خون دارد.
- بهبود کلسترول و چربی خون: ورزش روی چربی خون هم اثر میگذارد و با افزایش کلسترول خوب (HDL)، کاهش کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید میتواند ریسک عوارض قلبیعروقی دیابت را کاهش دهد.
- کنترل وزن: افزایش وزن و چاقی از عواملی هستند که ارتباط مستقیم با بروز دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبیعروقی دارند. فعالیت منظم ورزشی بههمراه اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی مناسب نقش مؤثری در کاهش وزن دارد.
- کاهش استرس و بهبود وضعیت روحی: استرسهای روزانه تاثیر زیادی بر سلامت جسم و روان دارد. روشهای مختلفی برای مدیریت استرس و کاهش اثرات آن پیشنهاد شده است. ورزش روزانه و منظم یکی از راهکارهای توصیهشده برای کاهش سطح استرس است که با افزایش ترشح هورمون اِندورفین باعث ایجاد احساس شادی و لذت میشود. یکی از شایعترین استرسها در افراد دیابتی، نگرانی دربارۀ وضعیت کنترل قند خون و نوسانات آن (قند بالا یا افت قند) است. ورزش با بهبود وضعیت کنترل قند خون میتواند در کاهش این استرس هم نقش موثری داشته باشد و درواقع با یک تیر دو نشان را هدف میگیرد.
حالا که دربارۀ اثرات مفید و مؤثر ورزش در دیابت صحبت کردیم، شاید این سؤال پیش بیاید که مناسبترین ورزش برای دیابتیها کدام است؟
مناسبترین ورزش برای افراد دیابتی
باتوجهبه اینکه صدها رشتۀ ورزشی متنوع وجود دارد، برای انتخاب بهترین ورزش برای دیابتیها لازم است به چند نکته توجه کنید:
- به علاقۀ شخصی خود توجه کنید: علاقه مهمترین دلیل ادامۀ هر کاری است. پس ورزشی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید تا از انجام آن لذت ببرید و بتوانید آن را ادامه دهید.
- با مشورت پزشک وضعیت جسمی خود را بررسی کنید: در انتخاب ورزش به عواملی مانند سلامت جسمی، وضعیت کنترل قند خون و وجود یا نبود عوارض دیابت دقت کنید. حتی باوجود عوارض دیابت هم میتوان فعالیتهای ورزشی مناسب با شرایط را انجام داد. فقط قبل از آن نیاز است با پزشک خود مشورت کنید.
پیشنهاد میشود افراد دیابتی بالای 30 سال که دخانیات مصرف میکنند یا مبتلا به عوارض دیابت، بیماری قلبیعروقی و فشار خون هستند و افراد دیابتی بالای 40 سال، قبل از شروع ورزشی شدیدتر از یک پیادهروی تند، با پزشک مشورت کنند تا براساس شرایط خاص فرد، دربارۀ اقدامات تشخیصی و درمانی لازم قبل از شروع ورزش، تعیین نوع ورزش، مدتزمان و شدت ورزش تصمیمگیری کند.
- هدف خود را از انجام ورزش مشخص کنید: برای شروع ورزش، هدفی در نظر بگیرید تا نیروی محرک برای انجام ورزش باشد. با شناخت انواع ورزش میتوانید ورزش متناسب با هدف خود را انتخاب کنید. بهطورکلی ورزشها به چهار دستۀ ورزشهای هوازی، قدرتی، کششی و تعادلی تقسیم میشوند که بهترینِ آن برای افراد دیابتی ورزشهای ترکیبی است.
اصول ورزش در دیابت
بعد از انتخاب مناسبترین ورزش برای دیابتیها، نکتۀ مهم، دانستن اصول ورزش در افراد دیابتی است تا با رعایت آنها بتوانید حین ورزش کنترل قند بهتری داشته باشید.
- قند خون خود را اندازهگیری کنید: ورزش کردن با قند خون مناسب، ریسک افت قند در طی ورزش و فعالیت بدنی را کاهش میدهد. بنابراین توصیه میشود قبل از شروع ورزش قند خود را اندازه بگیرید و براساس آن تصمیمگیری کنید.
- درصورت افت قند قبل از ورزش، سریع آن را درمان کنید و از ورزش کردن خودداری کنید.
- درصورتیکه قند خونتان کمتر از 100 است، قبل از شروع ورزش با مصرف یک میانوعدۀ مناسب و حاوی کربوهیدرات از کاهش بیشتر قند خون و احتمال افت قند در طی ورزش پیشگیری کنید.
- درصورت بالا بودن قند خون، ابتدا باید از وجود یا نبود کتون مطمئن شوید و بعد براساس میزان آن، برای انجام ورزش تصمیم بگیرید.
- درصورت طولانی شدن مدت ورزش یا بروز علائم افت قند، لازم است قند خون خود را حین ورزش اندازهگیری کنید و درصورت نیاز اقدام لازم را انجام دهید.
- کارت شناسایی دیابت را همراه داشته باشید: برای دریافت کارت شناسایی دیابت اینجا کلیک کنید.
- مراقب پاهای خود باشید: هنگام ورزش کفش ورزشی مناسب بپوشید، از جورابهای نخی استفاده کنید، پاهای خود را قبل و بعد از ورزش معاینه کنید و اگر در زمان ورزش دچار تاول یا زخم در پا شدید، حتماً با پزشک معالج برای درمان آن مشورت کنید.
- لباس مناسب بپوشید: لباس مناسب با نوع ورزش و نوع آبوهوایی که در آن ورزش میکنید انتخاب کنید و از ورزش در هوای خیلی سرد یا خیلی گرم بپرهیزید.
- به اندازۀ کافی آب بنوشید: حین ورزش، مخصوصاً اگر در مناطق گرمسیر یا در فصل گرم سال هستید، به اندازۀ کافی آب بنوشید تا از کمآبی بدنتان پیشگیری کنید.
ورزش و دیابت نوع یک
دیابتیهای نوع یک زیادی در رشتههای مختلف ورزشی در سطح حرفهای فعالیت میکنند. این نشان میدهد دیابت ممنوعیت نیست و افراد دیابتی نوع یک مانند سایر افراد میتوانند در هر رشتۀ ورزشی که دوست دارند، فعالیت کنند. اگر دیابتی نوع یک هستید در زمان ورزش به این نکتهها هم توجه کنید:
- با اثر نوع ورزش بر قند خون خود آشنا باشید: به عنوان مثال ورزشهای هوازی میتوانند باعث کاهش قند خون شوند. بنابراین در انجام ورزش هوازی لازم است به مصرف میانوعده حین ورزش، علائم افت قند و درمان آن بیشتر توجه کنید. اما ورزشهای رقابتی یا قدرتی ممکن است سبب افزایش موقتی قند خون شوند. پس با افزودن چند دقیقه ورزش هوازی میتوانید این افزایش قند خون را بهخوبی مدیریت کنید.
- دوز انسولین را در ورزشهای برنامهریزیشده تنظیم کنید: درصورتیکه منظم و بیشتر از 30 دقیقه ورزش میکنید، به تغییرات قند خون هنگام ورزش و بعد از آن توجه کنید. درصورتیکه دچار نوسان قند (قند بالا یا افت قند) میشوید شاید لازم است دوز انسولین وعدۀ قبل از ورزش را با نظر پزشک تنظیم کنید.
- ناحیۀ مناسب را برای تزریق انسولین انتخاب کنید: فعالیت زیاد در ناحیۀ تزریق باعث افزایش جذب انسولین و احتمال افت قند خواهد شد. بهترین ناحیه برای تزریق انسولین را براساس ورزش خود انتخاب کنید. در بیشتر ورزشها شکم میتواند محل مناسبی برای تزریق انسولین وعدۀ قبل از ورزش باشد.
ورزش و دیابت نوع دو
ازآنجاکه ابتلا به پیشدیابت و دیابت نوع دو میتواند بدون علامت باشد، ممکن است فردِ مبتلا سالها در معرض قند خون بالا باشد و از این موضوع مطلع نباشد و حتی عوارض دیابت هم در او ایجاد شده باشد. به همین دلیل بعد از تشخیص دیابت حتماً با انجام آزمایشها و معایناتی که پزشک معالج توصیه میکند از وجود یا نبود عوارض دیابت مطمئن شوید و سپس باتوجهبه شرایط بدنی و سلامتی خود و طبق توصیههای پزشک، ورزش مناسب را انجام دهید.
در آخر
حالا که با تاثیر ورزش بر دیابت آشنا شدید و راهکارهای صحیح ورزش با دیابت را یاد گرفتید، میدانید که ورزش و دیابت دو یار خوب هستند. پس مناسبترین ورزش باتوجهبه شرایط خودتان را انتخاب کنید و به جمع دیابتیهای ورزشکار بپیوندید.